Tips online sollicitatiegesprek

In 2021 is het niet zo gek meer om een sollicitatiegesprek online te voeren. Sterker nog, door de corona crisis waar we ons inmiddels een jaar in bevinden heeft dit zelfs de voorkeur en wordt het door onze overheid ook aangeraden. 

Een gesprek online verschilt qua inhoud niet heel veel van een normaal gesprek, toch zijn er een aantal dingen waar je wel rekening mee moet houden. 

In het artikel “tips online sollicitatiegesprek” gaan we je op weg helpen om je van je beste kant te laten zien.

Tip 1: Voorbereiding

Voorbereiding is alles, dit ken je natuurlijk al van je normale sollicitatiegesprekken, en hier veranderd eigenlijk ook vrij weinig aan. Zorg dat je je verhaal klaar hebt, dat je die geoefent hebt en dit gewoon vlekkeloos kunt. 

Vragen die je wilt stellen kun je altijd even op een papiertje schrijven voor mocht je ze toch vergeten, maar meestal als je ze eenmaal hebt opgeschreven vergeet je ze niet zomaar weer.

Heb je het toch wat moeilijker met dit soort gesprekken dan de meeste mensen, maak je geen zorgen, ga gewoon oefengesprekken voeren met een bekende. Op deze manier leer je niet alleen wat je wilt zeggen en vragen maar wordt het gesprek voeren ook een stuk makkelijker. 

Tips online sollicitatiegesprek

Tip 2: Profiel foto & naam

Je profielfoto en naam zijn erg belangrijk. In een face-to-face gesprek is dit niet iets waar je zorgen over hoeft te maken, in een videogesprek wel want dit is het eerste wat je potentieel nieuwe werkgever van je ziet. Als jij een profielfoto met een seksueel getinte aard heb een naam die zich daar bij aansluit maak je bij voorbaat al geen kans bij een bedrijf. 

Zorg dat je een nette foto van je zelf gebruikt en het liefst je voor en/of achternaam. Desnoods maak je een nieuw email adres is aan als dit beter is. 

Tip 3: Verbinding 

Zorg dat je altijd een goede internetverbinding hebt, ga desnoods naast je router zitten of plug een internet kabel in je laptop. Een slechte internet verbinding is enorm storend en hier verlies je punten mee. Je potentiële baas kan zich hier aan storen en doorgaan naar de volgende sollicitant met een betere verbinding. 

Tip 4: geluid

Wat misschien net zo vervelend als een slechte verbinding is slecht geluid. Ook in dit geval geldt weer dat je potentiële werkgever zich er aan kan gaan storen en het gesprek voortzetten met een andere kandidaat. 

Wat je het beste kunt doen is dit goed te testen voor je het gesprek aan gaat. Als je goede oordopjes of een goede headset hebt, gebruik die dan. Let er dan natuurlijk wel op dat er een microfoontje in zit. 

Tips online sollicitatiegesprek

Tip 5: Je voorkomen

Net als bij een normaal sollicitatiegesprek is het nodig om goed voor de dag te komen. Ga dus niet voor je webcam zitten in je trainingspak of je pyjama maar trek iets nets aan en doe iets leuks met je haar. Op deze manier ziet de werkgever dat je ook thuis moeite doet voor de baan en hiermee heb je alweer een pluspunt verdient. 

Tip 6: Je locatie

Je locatie is erg belangrijk. En dan bedoel ik niet of je in een koffietent of thuis het gesprek doet, maar welke locatie in huis je neemt. Bijvoorbeeld een woonkamer met spelende kinderen en een flikkerende kerstboom op de achtergrond is een absolute no go. 

Zoek een rustige plek in huis waar je niet gestoord kan worden en zorg voor een neutrale achtergrond zonder teveel afleiding. 

Tip 7: Belichting

Als je de juiste locatie hebt gevonden is het ook belangrijk om te zorgen dat je belichting goed is. Een werkgever wil je goed leren kennen en dus ook zien wat voor persoon hij of zij voor zich heeft. Daarom is het erg belangrijk dat de belichting goed is. Zorg er dus voor dat er niet te veel licht van buiten komt, maar een pik donkere kamer is ook geen optie. 

Tips online sollicitatiegesprek

Tip 8: Je houding

Tip 8 gaat over je houding. Net als bij een normaal gesprek is je houding enorm belangrijk. Probeer je interviewer dus altijd aan te kijken, zit niet met je handen over elkaar en laat je niet afleiden door wat er om je heen gebeurd. 

Je toekomstige werkgever zal dit merken en er van uit gaan dat je toch niet zo geïnteresseerd bent in de baan als je aan geeft. Lichaamstaal spreekt boekdelen. 

Tip 9: Sluit al je andere apps

De laatste maar ook een hele belangrijke tip gaat over je andere apps. Zorg dat je deze voor het gesprek al gesloten hebt. Niet alleen kan dit enorm afleiden ook kan het er voor zorgen dat de verbinding slecht is of je pc of smartphone gewoon trager werkt. 

Je bent er klaar voor

Als je al deze tips hebt gelezen betekent het dat je bijna klaar bent voor je gesprek. 

Oefen nog even goed voor je gaat starten en dan wens ik je alvast veel succes met je online sollicitatie gesprek! 

Ben je nog op zoek naar leuke vacatures? Klik hier.

Of wil je je eerst nog wat inlezen over andere beroepen? Klik dan hier.