Passief inkomen

Wat is een passief inkomen? Wat soorten passieve inkomsten zijn er? Heb ik geld nodig voor een passief inkomen? 

Dit zijn nog maar een aantal vragen die ik regelmatig krijg van bezoekers en de mensen om mij heen. Dit is voor mij dan ook een goede reden om hier een leuk artikel over te schrijven. In dit artikel ga ik dan ook zo duidelijk mogelijk uitleggen wat een passief inkomen precies is. Dus zit jij al enige tijd met een van de bovenstaande vragen in je hoofd? Lees dan snel verder. 

Wat is een passief inkomen

De naam verraadt het eigenlijk al een beetje, het hebben van een passief inkomen betekent eigenlijk dat je een inkomen genereert met zo weinig mogelijk inspanning. Eigenlijk kun je het wel een beetje vergelijken met geld verdienen terwijl je slaapt, dit in tegenstelling tot een actief inkomen, waar je juist wel werkt voor het inkomen dat binnenkomt. 

Het betekent natuurlijk niet dat je alleen maar de beslissing hoeft te maken ik start vandaag met het krijgen van een passief inkomen en het geld stroomt binnen, nee er is op zijn minst wel een minimale inspanning nodig. Dit kan zijn door het schrijven van een boek of training en daar dan jarenlang de inkomsten uit te krijgen of gewoon door met enkele muisklikken een investering te doen op je laptop. 

Het komt er uiteindelijk op neer dat je bepaalde handelingen doet en daar voor langere tijd de vruchten van plukt. 

Vergelijk het maar met een appelboom,  zodra je dit zaadje plant zul je het eerst nog wat zorg moeten geven, maar uiteindelijk groeit deze op eigen kracht en kun je daar elk jaar mooie appels van plukken. 

Het leuke aan een passief inkomen is dat het schaalbaar is tot het oneindige, kijk maar naar al die rijke mensen, die werken echt niet alleen op een uurloon want dat zou niet te doen zijn, er zitten ook maar een beperkt aantal uren in een dag natuurlijk. 

Toch doen maar weinig mensen in Nederland aan een passief inkomen, dat is toch iets wat ik raar vind.

Heb je geld nodig voor een passief inkomen

Even kort gezegd nee, je hebt geen geld nodig voor een passief inkomen.  

Natuurlijk je niet investeren in aandelen of vastgoed zonder geld, maar er zijn ook zat manieren om een inkomstenstroom op gang te zetten zonder financiële middelen of met een minimale investering. 

Beschik jij bijvoorbeeld over een unieke kennis waar mensen belangstelling in kunnen hebben dan kun je hier bijvoorbeeld een ebook over schrijven of een online training maken en deze via een platform verkopen, je investeert in dit geval eenmalig je tijd en daarna, als alles goed gaat natuurlijk, kun je achterover leunen en wachten tot geld binnenstroomt. 

Een podcast is ook een goede manier om je kennis te delen en gratis up te loaden naar de grote platformen zoals Itunes en Spotify, zoek hier een aantal sponsoren voor en je hebt een passief inkomen. Al noem ik die laatste liever een semi passief inkomen omdat je bij bijvoorbeeld een wekelijkse podcast nog wel even tijd moet maken om deze op te nemen.

Inkomsten waar je nog wel een kleine investering moet doen is bijvoorbeeld gaan bloggen, je hebt hiervoor een host en domeinnaam nodig en dit kost nu eenmaal geld, echter kan dit met een paar tientjes per jaar al geregeld worden. 

Vervolgens hoef je alleen maar je website op te zetten wekelijks een blog te schrijven over jouw niche, je Google adsense aan te zetten en af en toe een affiliate link te plaatsen en je hebt een passief inkomen. 

Let er wel op dat dit enkele maanden kan duren voor hier daadwerkelijke bezoekers komen omdat je eerst goed moet ranken in Google en andere zoekmachines en het kan zelfs nog wel veel langer duren voordat je ook daadwerkelijk een redelijk inkomen hebt. Maar als je een beetje doorzettingsvermogen hebt en hebt plezier in het delen van jouw kennis, dan kun je hier uiteindelijk een leuk inkomen uit halen. 

En zo zijn er nog veel meer manieren.

En dan zijn er ook nog tal van manieren om een passief inkomen te genereren als je wel vermogen hebt door bijvoorbeeld vastgoed te kopen of te beleggen op de beurs. Het voordeel hiervan is dat het daadwerkelijk kan met elke maand een paar muisklikken op je laptop en het daarna laten staan. 

Passief inkomen

Een hele grote fout

Een grote fout die mensen maken als ze willen starten met een passief inkomen is dat ze denk dat je er helemaal niks voor hoeft doen. Zoals ik hierboven al uit heb gelegd zijn er verschillende manieren van een passief inkomen creëren, de manieren waarmee je de minste inspanning hoeft te leveren zijn vaak toch de manieren waar je het meeste geld in moet steken, denk hierbij aan het kopen van vastgoed, aandelen of bijvoorbeeld een snoepautomaat voor bij je lokale supermarkt. 

Bij mij was dit net zo, in de eerst maanden of het eerste jaar zelfs heb ik enorm hard gewerkt en veel geld geïnvesteerd in verschillende dingen zonder dat het mij iets opleverde. Inmiddels is dat omgedraaid,  ik hoef nog minimale inspanning te leveren en te werken wanneer ik dit zelf wel want het geld komt wel binnen. 

En hier zit ook direct de valkuil, veel mensen geven op binnen enkele maanden omdat er gewoon geen of weinig inkomsten binnen komen waardoor de motivatie weggaat en ze het opgeven.  Dit was voor mij net zo, ik heb me er eerste echt wel doorheen moeten slaan, totdat ik die eerste euro’s zag binnen komen, dit gaf mij direct zoveel energie dat ik door gepakt heb. Na een jaar waren de inkomsten zo goed dat ik part time kon gaan werken en uiteindelijk dus zo goed dat ik kon stoppen met werken, en dit is het punt waar ik heen wou. 

Het draait echt om het trainen van je mindset en door blijven zetten ondanks de lage inkomsten of helemaal geen inkomsten. 

Passief inkomen

Iets voor jou

Ik hoop dat het lezen van dit artikel je aan het denken heeft gezet en dat je nu weet wat een passief inkomen precies is en of dit iets voor je is. 

Wil je meer leren over een passief inkomen of de manieren waarop je dit kan doen? Neem dan hier eens eens een kijkje. 

Heb je zelf nog vragen of opmerkingen? Dan kun je altijd een reactie achterlaten onder dit artikel.