Motivatiebrief

Een goede motivatiebrief schrijven is essentieel voor het krijgen van een nieuwe baan, het is zelfs al belangrijk om je eerste gesprek te starten. 

Wist je dat de meeste werkgevers niet eens de moeite nemen om je hele motivatie te lezen? Ze gaan in ongeveer 8 seconden over je brief heen en beslissen dan of het de moeite waard is om verder te gaan. 

Het is dus enorm belangrijk om in de eerste zinnen al duidelijk te maken aan je toekomstige werkgever wie je bent en hem overtuigen waarom jij de persoon voor de functie bent. 

In dit artikel gaan we dan ook de beste tips benoemen die jou helpen om een doorslaggevende motivatiebrief te schrijven. 

Motivatiebrief

Tip 1: De eerste alinea 

Een werkgever heeft vaak op een vacature honderden en soms wel duizenden sollicitaties, hij heeft daarom geen tijd om alle duizend motivatiebrieven te gaan lezen en scant daarom meestal door de eerste alinea. Dit is de blikvanger van je motivatie en hier moet je de werkgever al weten te overtuigen om je motivatie überhaupt verder te lezen of jou een kans op een gesprek te geven. 

Het is daarom goed om direct met de deur in huis te vallen en te vertellen waarvoor je komt. 

Geef duidelijk aan wie je bent, wat je wilt en waarom de werkgever jou een kans zou moeten geven. Laat de brieflezer weten dat ze een geweldige kans mislopen als ze niet met jou in gesprek willen gaan. 

Tip 2: Wees persoonlijk

Maak direct in de eerste alinea duidelijk waarom jij de perfecte persoon voor de functie bent. Het is de bedoeling dat jij je onderscheid van andere sollicitanten, daarom is een persoonlijke draai altijd goed. Door een persoonlijke draai aan je motivatiebrief te geven vertel je iets wat een ander niet kan doen, dit is tenslotte iets persoonlijks. 

De beste manier om dat te doen is om een klein verhaal te typen waarin je de eerste alinea motiveert.

Tip 3: Niet opscheppen

Het is enorm belangrijk dat je sterk in je schoenen staat, zeker van je zaak bent en overtuigend overkomt zonder dat je alleen maar loopt op te scheppen. Dit kan namelijk averechts werken. 

Na de eerste alinea begin je met jezelf voor te stellen en schets je een beeld aan de hand van je opleiding en werkervaring. Het is van belang dat je dit overzichtelijk doet zodat het niet een wirwar van verhalen wordt. Zorg er ook voor dat het niet een saai verhaal wordt, probeer de lezer vast te houden aan je verhaal. 

Tip 4: Eisen

De werkgever is altijd op zoek naar de persoon of personen die het beste aansluiten bij hun wensen, het bedrijf en de eisen voor de functie. Zorg daarom dat je de vacature zorgvuldig hebt gelezen en precies weet wat voor bedrijf het is, wat voor visie zij hebben en waar ze exact naar op zoek zijn. 

Gebruik deze kennis om een geweldige brief te schrijven.

Tip 5: Interesses

Het bedrijf jouw interesses laten zien is enorm belangrijk, doe dit dan ook altijd met een voorbeeld. Vertel in dit stuk van je motivatie welke hobby’s je hebt, welke sport je doet, hoe jij in het leven staat en ga zo maar door. Doe dit altijd met een aantal leuke voorbeelden en neem hierbij de lezer van je brief mee.

Tip 6: Toekomstbeeld

Op veel gesprekken heb je de vraag waarschijnlijk wel meerdere keren voorbij zien komen, Waar zie jij jezelf in 5 jaar? Zorg dat je deze vraag ook in je motivatie al benoemd en benoem daarbij ook het bedrijf. 

Door dieper in te gaan over hoe jij jezelf wilt ontplooien binnen het bedrijf laat je zien dat je ambitieus bent en dat je potentiële werkgever echt wat aan je heeft.. 

Motivatiebrief

Tip 7: Geen gekke dingen

We zijn alweer aangekomen bij de laatste tip. Doe geen gekke dingen meer. 

Je hebt in je motivatie al heel duidelijk verteld wie je bent, wat je kunt en wat je komt doen, een extra gekke quote of afsluiting kan vaak alleen maar meer schade doen dan helpen. 

Je kunt eventueel afsluiten als volgt:

Ik hoop dat u deze brief ziet als bewijs voor mijn interesse in deze functie. Met mijn vaardigheden, ruimte om te groeien als persoon en leergierigheid, denk ik dat ik de juiste persoon ben voor uw bedrijf. Ik hoop dan ook dat dit leidt tot een persoonlijk gesprek waar ik kan laten zien wie ik ben en wat ik kan. 

Bij vragen kunt u mij altijd mailen of bellen op onderstaande contactgegevens.

In afwachting van uw reactie,

Vriendelijke groet,

Tot slot

We zijn alweer aangekomen aan het einde van dit artikel. Als je deze tips volgt en toepast in je motivatiebrief ben ik er va overtuigd dat dit je zal helpen om sneller een baan te krijgen. 

Voor meer tips houdt onze website in de gaten of ga alvast naar ons Blog.

Ben je al overtuigd dat je het gaat redden nu? Ga dan naar maar snel naar Indeed en begin met solliciteren.