Minimalistisch leven blog

De titel verraad het al een beetje, dit artikel gaat over minimalistisch leven. Daarmee bedoel ik niet dat je 3 dagen op hetzelfde houtje moet gaan bijten en elke dag in een wollen huispak moet gaan leven om stookkosten te besparen, maar wel om er een gewoonte van te maken om te leven met het minimale zonder jezelf ongelukkig te maken. 

In dit artikel ga ik je dan ook leren hoe je dit kunt doen en zo net als mij duizenden euro’s per jaar kunt besparen. 

Wat is minimalistisch leven

Minimalistisch leven houdt eigenlijk in dat je echt gaat leven met het minimale. Dus daarmee bedoel ik absoluut geen overbodige luxe meer. 

Natuurlijk is een beetje luxe en zijn leuke dingen nog steeds welkom, maar probeer het op een zo goedkope manier op te lossen. 

Ik houd er bijvoorbeeld van om lekker te badderen met de bubbeltjes aan en een leuke netflix serie. Klinkt duur toch? Een bubbelbad en een abonnement. Dat valt best mee. Het bad is spiksplinternieuw maar wel gratis en zelf ingebouwd. De bubbels zijn van een bubbelbad mat die ik voor 2 euro in de kringloop heb gekocht (Je zult verbaast zijn over de goede werking van die dingen). En het Netflix account deel ik met mijn familie waardoor ik elke maand ongeveer 3,50 betaal. 

Zoals je kunt zien kun je zelfs zonder extreem veel uit te geven toch nog veel luxe hebben. 

In veel gevallen is het wel even wennen, maar vaak is het in maximaal drie maanden een gewoonte geworden en kun je hetzelfde geluk ook uit minder dingen halen. 

Maar waarom zou je dit doen?

Minimalistisch leven blog

Waarom zou je minimalistisch leven?

Die vraag wil ik je graag beantwoorden. Financiële vrijheid. En ja ik weet het, dat roept tegenwoordig elke internetgoeroe, en dat klopt. Maar ik zal je uitleggen waarom. 

Ik wil je leren om zelf zonder super onderneming toch financieel vrij te worden. En dat begint met minder geld uit te geven. 

Financiële vrijheid is voor mij altijd het ultieme doel geweest, geen schulden, geen kopzorgen en gewoon kunnen gaan en staan waar ik wil, genieten van het leven. 

Door eerst te leren hoe ik gelukkig kan zijn door minder uit te geven hield ik al veel geld over. Door dit daarna slim te beleggen, bouw ik een vermogen op waardoor ik uiteindelijk met vervroegd pensioen kan gaan. Dat klinkt lekker toch? 

Maar hoe doe je dat? Dat ga ik in het minimalistisch leven blog uitleggen in de volgende stappen.

  1. Aankopen
  2. Inboedel 
  3. Kleding
  4. Verkopen
  5. Boodschappen
  6. vergelijken

Stap 1: Aankopen

Zoals ik al eerder vertelde is het absoluut geen makkelijk proces, je moet jezelf echt gaan trainen om te kunnen leven met minder. Je zult dus hard moeten werken om je mindset aan te passen. 

Doorzettingsvermogen is dan ook enorm belangrijk tijdens dit proces. 

Voor mij was het net zo. Ik hield ervan om altijd de nieuwste telefoon, de grootste tv, dure merkkleding te hebben. Of allemaal onnodige luxe dingetjes aan te schaffen omdat het mijn leven net even iets makkelijker maakte en ik er echt gelukkig van werd. 

Althans dat dacht ik. 

Vaak ben je echter een aantal dagen tot een aantal weken echt blij met je nieuwe aankoop en wordt het daarna aan de kant gelegd of het is normaal geworden. Het gevolg hiervan is dat je vervolgens weer net zo gelukkig wordt als voor je aankoop terwijl je wel nog steeds met maandelijkse kosten zit of er een groot gat in je bankrekening zit. 

Nu ik eenmaal door heb hoe dat precies werkt bedenk ik me wel twee keer voordat ik een nieuwe aankoop doe. 

Ik stel mezelf dan altijd een aantal vragen.

Vraag 1: Heb ik het echt nodig?

Vraag 2: Kan ik het ook goedkoper doen?

Vraag 3: Welke meerwaarde levert het mij op over de lange termijn? 

En daarna slaap ik er nog 24 uur op en mocht ik er dan nog steeds van overtuigd zijn dat ik het nodig heb, dan schaf ik het aan. 

In de meeste gevallen is dit niet zo of is een goedkopere variant ook een prima optie. 

Wennen

Dit zal in het begin even wennen zijn. Maar naarmate je het vaker doet, wordt het een gewoonte.

Door op deze manier je aankopen te doen train je je mindset en kun je op jaarbasis toch al behoorlijk besparen op je aankopen. 

Stap 2: Inboedel

Vaak is het inrichten van je woning een van de grootste kostenposten. Als je niet oppast kan dit al snel enkele duizenden euro’s kosten. Echter is dit ook een enorme kans om behoorlijk te besparen. 

Neem bijvoorbeeld eens wat vaker een kijkje op Marktplaats of op Facebook. Er worden duizenden artikelen gratis of voor een klein prijsje aangeboden. Het duurt soms wat langer om bij elkaar te sparen wat je echt graag wilt, maar op de langere termijn betaald het zich absoluut terug. 

Stap 3: Kleding

Zoals ik eerder al vertelde kocht ik graag dure merkkleding. Dit niet alleen omdat ik graag merkkleding draag maar ook omdat de stof vaak fijner zit, ik de kleding maak mooier vind  en de kleding langer meegaan dan de goedkopere varianten. Echter zit hier ook een behoorlijk prijskaartje aan. 

Nu zeg ik niet dat je merkkleding helemaal uit je hoofd moet zetten, dit kan nog steeds. 

Ik raad je alleen aan om dit niet meer via officiële winkels aan te schaffen. 

Op platformen zoals Vinted of gewoon in de kringloop kun je ook enorm veel goede kleding in een perfecte staat of zelfs nieuwstaat aanschaffen voor enorm kleine prijzen. 

Download de Vinted app maar eens en zoek naar de categorie waarin jij kleding zoekt. 

Filter vervolgens op de maat, kleur en merk die jij zoekt, maar filter ook eens op prijs en zet bij maximale prijs 3 euro. 

Je zult zien dat er enorm veel merkkleding in een nieuwstaat zijn voor echt maar een paar euro. Als je vervolgens een bundel samenstelt bij die verkoper kun je vaak ook nog extra korting krijgen bij je aankoop. 

Geen fan

Ben je geen fan van tweedehands kleding? Dat kan ik begrijpen, dat was ik ook niet. Maar dat is een kwestie van wennen en je er overheen zetten. Als jij je goal wilt bereiken zul je toch moeten leren leven met andere dingen dan je nu gewend bent. 

Er zijn twee zinnen die mij daar erg goed bij helpen.

“Al je vooruitgang wordt geboekt buiten je comfortzone” 

In andere woorden: wanneer jij je nog steeds comfortabel voelt bij de dingen die je doet, boek je geen vooruitgang.

De tweede zin luidt als volgt.

“Alles wat je tot nu toe hebt gedaan in je leven, heeft je precies gegeven wat je op dit moment hebt” 

Dus ben je tevreden met wat je hebt? Ga dan vooral zo door. Ben je dat niet? Dan is het tijd voor verandering.

Dus als jij echt je doel wilt behalen en je leven wilt omgooien dan zul je nou eenmaal dingen moeten doen waar je je niet altijd comfortabel bij voelt. En geloof me, het went echt wel. 

Minimalistisch leven blog

Stap 3: Verkopen

Nu je toch minimalistisch gaat leven is het ook tijd om alles wat je niet gebruikt weg te doen. En nee dat gaan we niet bij het grofvuil zetten. Integendeel, we gaan het verkopen. 

Rust

Er zullen een aantal dingen gebeuren. Je woning zal een stuk leger, netter en meer opgeruimd worden. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor je gemoedstoestand. Je zult lekkerder in je vel zitten, je hoofd zal leger zijn, je zult merken dat je minder stress hebt en dat het gewoon goed voelt. 

In het begin zal dit lastiger zijn, omdat je toch een bepaalde waarde hecht aan dingen, zelfs je ze niet gebruikt. Uiteindelijk begin je de rust te voelen en zal het voelen als de zoveelste fietsrit. 

Hier komt ook weer dat stukje mindset en doorzettingsvermogen bij kijken dus wees je daar bewust van. 

Geld

Het tweede ding dat zal gebeuren is het opblazen van je spaarpot. Doordat je al je overbodige spullen verkoopt zul je zien dat je spaarpotje behoorlijk vol gaat raken. 

Geef dit geld niet direct weer uit aan onnodige dingen of pizza maar spaar dit ook echt. 

Als je elke maand een leuk spaar bedrag hebt kun je kiezen hiervoor je boodschappen te gaan doen of dit naar de bank te brengen om bijvoorbeeld te beleggen. Hierdoor groeit je vermogen nog veel meer. 

Minimalistisch leven blog

Stap 5: Boodschappen

Verstandig boodschappen doen is iets waar veel mensen moeite mee hebben. Waaronder ikzelf ook. Echter is dit wel enorm belangrijk. Ik zou het bijvoorbeeld met 25 euro per week kunnen doen in mijn eentje. Oké goed, ik maak er 30 euro van als ik een flesje Ouzo uit Duitsland en wat snacks voor het weekend meereken. 

De truc hierin is vooral om een boodschappenlijstje te halen en je daar aan te houden, en kijk goed naar de aanbiedingen. Ga jij s ochtends naar de aldi, dan zie je dat bijvoorbeeld de groentepakketten 30% afgeprijsd zijn. Ik haal er dan gelijk 4 en vries het in. Genoeg voor de rest van de week. 

Haal ook alleen boodschappen als dit echt nodig is. 

Af en toe even in je kast kijken wat er nog is en dan vervolgens googelen op recepten met dat artikel helpt ook al enorm. 

Stap 6: Vergelijken

Weet je nog wat ik je vertelde over die dure telefoon met dat dure abonnement? Eigenlijk is dat niet nodig. Waar heb je die telefoon voor nodig? Om erbij te horen? Absoluut onzin. 

Op dit moment bezit ik een tweedehands Samsung galaxy S8 met een Sim Only abonnement met onbeperkt bellen en 4GB internet voor maar 10 euro per maand. 

Tuurlijk jeukt het bij mij ook nog wel eens om niet die nieuwste note aan te schaffen. Maar waarvoor? Voor die 7 dagen geluk die ik ervan krijg waarna het direct weer normaal is? En dan vervolgens nog wel twee jaar aan dat abonement van 55 euro vast zitten. 

Daar bedank ik voor. Ik kan het prima doen met mijn S8 voor de komende 4 tot 5 jaar (wel met een goed hoesje natuurlijk). en schaf dan een nieuwe aan voor nog geen 150 euro via een gecertificeerde refurbished verkoper. Dan heb je nog garantie ook. 

Om terug te komen op het vergelijken, ga geen dure abonnementen aan maar vergelijk eerst wat voor jou de beste optie is. 

Dit geldt ook voor tv abonnementen of voor je electra. 

Ik heb hieronder een aantal linkjes naar vergelijkers geplaatst zodat je direct gratis kunt kijken of je nu al kunt besparen op jouw maandelijkse kosten. 

INTERNET, TV & TELEFONIE>>

GAS EN ENERGIE> 

ZORGVERZEKERING>>

MOBIELE TELEFONIE>>