Ing spaarpotjes

Heb jij een spaardoel? De meeste mensen hebben wel een doel om voor te sparen. Dit kan een vakantie of een nieuwe auto zijn maar ook voor de toekomst. Maar je spaarrekening kan voor nog zoveel andere doelen gebruikt worden, alleen om al je geld voor al die verschillende spaardoelen op 1 rekening te storten is niet echt overzichtelijk. 

Gelukkig heeft ING daar de oplossing voor. 

Je spaargeld slim verdelen is namelijk één van de eerste stappen naar financiële vrijheid. 

In dit artikel ga ik je uitleggen waarom, hoe en hoe je de ING spaarpotjes hiervoor kunt gebruiken. Dus lees snel verder.

Waar is sparen belangrijk

Sparen is belangrijk voor heel veel verschillende dingen. Dit kan zijn voor bijvoorbeeld een nieuwe auto, een vakantie, voor later, of onverwachte kosten en zo nog veel meer. 

Een reserve alleen al is dus erg belangrijk.

Echter voor de verre toekomst zou ik toch beleggen aanraden, al heb ik hier op mijn beurt dan ook weer een investerings potje voor. 

ING Spaarpotjes

Meestal als je een betaalrekening opent bij de ING bank open je ook automatisch een spaarrekening. Echter is het natuurlijk niet handig om al je verschillende spaardoelen op een rekening te storten omdat je overzicht dan volledig verdwijnt. Zelfs als je het met pen en papier goed bijhoud.  Daarom ben ik ook enorm blij met de ING spaarpotjes. 

Wat zijn de ING Spaarpotjes

In principe kun je voor elke ING betaalrekening tot 10 verschillende spaarpotjes openen zonder extra kosten. Dit kun je zien als 10 verschillende potjes naast elkaar met elk zijn eigen doel en omschrijving. 

Zie afbeelding hieronder.

In mijn blog over de verschillende spaarpotjes die ik gebruik lees je meer over hoe je dit het beste in kunt delen, maar ik zal hier wel een klein voorbeeld geven natuurlijk. 

Echte spaarpotjes

Je kunt het heel erg makkelijk vergelijken met de echte spaarvarkens die je waarschijnlijk als kind wel hebt gehad. Of misschien zelfs nog wel hebt. 

Alleen beeld je nu in dat je daar meer van hebt, maximaal tien. Je bent nu immers ook volwassen en er zijn meer dingen waar je rekening mee moet houden. 

Neem als voorbeeld:

  • Een reserve buffer

Spaar hier totdat je voor 6 keer je totale maandinkomen heb gespaard. Dit zorgt ervoor dat je zelfs met volledig verlies van inkomen nog 6 maanden op je spaargeld kunt doorleven. 

  • Onvoorziene uitgaven

Maak hier elke maand automatisch een bepaald bedrag naar over voor wanneer je wasmachine of tv het begeeft.

  • Doelsparen

Dit geld is alleen bestemd voor leuke dingen zoals een nieuw horloge, vakanties, uitstapjes en andere leuke en soms nodige dingen.

  • Investeren

Dit account gebruik je voor je investeringen. Of in mijn geval beleggingen. Ik spaar hier maandelijks geld op om vervolgens te beleggen voor mijn oude dag. 

  • Fun account (zakgeld)

Wij als mensen vinden het van nature erg moeilijk om te sparen, en de neiging om je geld direct over de balk te gooien voor een korte kick is dan ook enorm groot. Hiervoor is het fun account, spendeer dit geld elke maand tot de laatste cent aan leuke dingen waar jij blij van wordt. Dit zorgt ervoor dat de drang om al je geld weg te gooien verdwijnt.

Dit zijn een aantal kleine voorbeelden, maar nog niet alles natuurlijk. Op de andere potjes ga ik in mijn andere artikel nog verder in natuurlijk en laat ik ook zien hoe ik deze bedragen bepaal.

Hoe maak ik de ING spaarpotjes aan

Dit is eigenlijk vrij simpel, echter moet je natuurlijk wel een betaalrekening hebben bij de ING bank. 

Met de hieronder staande stappen kun je je spaardoelen aanmaken. 

stap 1:

Allereerst ga je via deze link naar de website van de ING bank of ga handmatig naar de website van ING.

Stap 2:

daar aangekomen klik je op de grote oranje knop “Maak een spaardoel aan”.

Stap 3:

Log in met je eigen ING gegevens. De kans is groot dat je dit moet verifiëren met je telefoon. 

Stap 4: 

Klik links in je menu op de knop producten.

Stap 5:

Kies voor de knop sparen

Stap 6:

Nu kun je kiezen uit 4 opties als het goed is. Wij kiezen in dit geval voor “Doelsparen”.

Stap 7:

Nu kun je door op de oranje knop te drukken tot 10 spaardoelen aanmaken en een naam geven. 

Als je de stappen gevolgd hebt kun je nu starten met het sparen.

Volgende week komt mijn blog over spaarpotjes online en kun je zien hoe ik mijn inkomsten verdeel en zo voorbereid ben op alles wat komen gaat.