Hoeveel verdient Mark Rutte

Hoeveel verdient Mark Rutte? Als premier van Nederland zou je zeggen dat daar ook een behoorlijk salaris aan vast zit. Toch? Wij hebben dit even voor je uitgezocht en het voor je op een rijtje gezet. 

Het salaris van de premier staat vast, dit wordt ook wel de “Balkenende norm” genoemd. Dit is een vastgesteld maximum salaris Ministers en voor het kabinet. 

Wat doet Mark Rutte? 

Zoals de meesten van jullie wel weten is Mark Rutte de premier van Nederland. Zijn taak is om leiding te geven aan de tweede kamer in Den Haag, dit is natuurlijk een enorm verantwoordelijke taak. 

Maar hij rijst bijvoorbeeld ook veel naar het buitenland om relaties te onderhouden en bespreekt veel zaken met onze koning. En ook binnen de EU moet hij zijn gezicht af en toe laten zien.

Het is best een veel bewogen baan met veel taken en verantwoordelijkheden dus.

Hoeveel verdient Mark Rutte

Hoeveel verdient Mark Rutte

Nu de vraag waar we allemaal op hebben gewacht; hoeveel verdient Mark Rutte?

Dit hebben wij even uitgezocht, de website van de rijksoverheid vertelt ons dat de Minister-President in 2020 ongeveer €170.910,- per jaar verdient. 

Dit salaris is inclusief de eindejaarsuitkering en het vakantiegeld. 

Als je dit terug rekent is dit ongeveer €14.242,50 per maand.

Als je het mij vraagt geen gek salaris, al moet je hier natuurlijk ook wel veel voor werken en lange dagen maken. 

Naast het salaris zelf heeft de premier ook nog recht op een vaste onkostenvergoeding en andere tegemoetkomingen en voorzieningen. 

Wil je zelf Minister-President worden?

Misschien heb je wel de droom om zelf Minister-President te worden, nou dan heb ik goed nieuws, dat kan gewoon namelijk.

Om Minister-President te worden heb je namelijk geen speciale opleiding nodig. Wel zijn er een aantal vaardigheden die zeker niet onbelangrijk zijn om te hebben. Je moet bijvoorbeeld goed kunnen werken onder stress, beslissingen kunnen maken, duidelijk doelen kunnen stellen en als je een beetje goed kunt spreken voor groepen en debatteren is dat ook mooi meegenomen.

Vaak is het wel handig als je een opleiding in de financiële richting of rechten hebt gestudeerd. Dit komt natuurlijk veel voor in de politiek.

Een Minister-President wordt gekozen door het volk, de stemmers. Die stem wordt vaak gebaseerd op de persoonlijkheid en de ideeën van de kandidaat. Je CV opsturen naar de tweede kamer heeft dus niet veel zin. 

Is het makkelijk om President te worden?

Nee het is absoluut niet makkelijk om Minister-President te worden. Er is er maar 1 van, en over het algemeen blijft die ook minimaal 4 jaar zitten. 

Voor je zelf Minister-President kunt worden zul je eerst met je politieke partij gekozen moeten worden, als dat eenmaal gebeurd is, is het nog zaak dat jij als Minister-President gekozen wordt. Dat is dus geen makkelijke opgave. Maar als je echt die ambitie hebt, laat je dan absoluut niet tegenhouden en ga er voor de volle 100% voor.

Hoeveel verdient Mark Rutte

Vaardigheden

Als Minister -President heb je geen gemakkelijke baan, je zult behoorlijk stevig in je schoenen moeten staan. Het is belangrijk dat je van je af kunt bijten en jezelf goed verdedigt. Een stukje overtuigingskracht is ook niet verkeerd, je zult immers andere partijen over moeten halen om met jou in zee te gaan. Ook is het belangrijk dat je communicatief sterk bent. 

Ook in dit geval is het net als bij veel andere publieke banen dat de media je kan maken maar ook kan breken, dit is iets waar je rekening mee moet houden maar ook tegen moet kunnen. 

Dit is nog maar het begin. er zijn nog veel meer vaardigheden waar je als Minister-President over moet beschikken.