Wil jij weten wat besparen is? Waarom mensen het doen? Of hoe en waarop je het beste kunt besparen? Dan ben je hier aan het juiste adres.

In dit artikel ga ik het hebben over besparen, iets wat nog best wel een taboe schijnt te zijn als het gaat om gespreksonderwerpen. 

 Maar waarom? Je zou zeggen dat besparen juist iets moois is en zeker iets slims. Ja toch?

Toch zijn er enorm veel mensen die niet willen besparen omdat ze dat iets vinden voor de armere klasse en willen zich daar niet mee vergelijken of omdat ze gewoon simpelweg niet weten hoe. En de mensen die wel besparen durven daar vaak niet over te praten.

 Maar ik wel, en weetje waarom? Omdat het slim is, het werkt en het is een geweldige manier om je geld uiteindelijk te laten groeien of meer leuke dingen te doen in je vrije tijd. 

 Ik ga op mijn website daarom ook elke mogelijke tip, trucje en informatie delen die ik weet of kan vinden. Ik weet dat het mij inmiddels per jaar al ongeveer €3000,- bespaard door gewoon simpelweg de kleinste aanpassing toe te passen in mijn winkel gedrag, woon gedrag en gewoon simpelweg even al mijn vaste uitgaven onder de loep te nemen.

Ben je benieuwd hoe je direct vandaag al trucs kan toepassen? Klik dan hier voor mijn gratis ebook over besparen.

Wat is besparen

Voor wie nog niet weet wat besparen precies inhoudt is hier even een kleine uitleg over het geweldige fenomeen “besparen”. 

Als je gaat besparen kijk je simpelweg naar bepaalde uitgaven die je doet, dit kan eenmalig zijn maar ook een terugkomende uitgave zoals de vaste lasten die je hebt als volwassene. 

Je kijkt bijvoorbeeld naar welke lasten je kunt laten vallen of waar je het bedrag misschien enkele euro’s of tientjes kunt laten zakken. 

Het meest voorkomende voorbeeld is toch wel het bakje koffie: Stel je haalt elke ochtend voor je naar je werk gaat op het station een bakje koffie, hier betaal je €2,- voor. Dit klinkt niet als een ramp toch? Dat valt nog te bezien. Elke dag €2,- betalen is al €10,- per week, en omgerekend naar een jaar is dit al snel €520,- aan koffie, zonde toch? 

Maak deze koffie toch lekker thuis en neem het mee in een thermoskan, dit bespaart je direct al enorm veel geld. 

Dit voorbeeld was op een uitgave die je als je wilt helemaal af kunt schaffen. Maar er zijn natuurlijk ook kosten die je wel moet betalen, denk hierbij aan je huur, hypotheek, gas en stroom, water, zorgverzekering en internet. 

Waarom besparen mensen

Dat is een goede vraag, ik denk dat iedereen daar een eigen reden voor heeft.

Ik ben begonnen met besparen omdat ik er achter kwam dat ik enorm veel geld liet liggen, ik wil geen geld uitgeven als het niet nodig is, dit is slordig en gewoon lui. Ook vind ik het veel fijner om dit geld te investeren en het steeds sneller zien groeien door het rente op rente effect in plaats van dat ik het maar zinloos over de balk gooi.

Iedereen heeft zo zijn eigen reden om te besparen. Misschien zit je wel krap bij kas of wil je een keer extra op vakantie, wat je reden ook is het is altijd een goede reden.

Besparen

Hoe kun je besparen

Nu weet je wat besparen is en waarom mensen het doen, misschien heb je inmiddels zelf al wel een reden bedacht waarom je dit wilt gaan doen. 

Nu is de volgende vraag natuurlijk, hoe je kunt starten?

Eigenlijk is dat vrij simpel, alleen wil ik graag bij het begin beginnen.

Ik zou starten met het maken van een overzicht, schrijf voor jezelf op wat vaste lasten zijn, vaste uitgaven zijn (zoals de koffie) en wat incidentele uitgaven zijn (uitgaven die af en toe voorkomen.

Dit kun je doen door bijvoorbeeld je bankafschriften van de afgelopen maanden even door te spitten, echter zijn er ook apps die dit voor je doen zoals GRIP van de ABN Amro. Deze app werkt overigens met de meeste banken alleen kan nog steeds wel een redelijke berg werk zijn om volledig goed in te stellen.

Door dit allemaal goed voor jezelf op te schrijven creëer je een overzicht, met dit overzicht kun je direct zien welke kosten je direct al kunt laten vallen. Heb je bijvoorbeeld een abonnement bij de sportschool maar heb je geen tijd om te gaan of heb je een Netflix account alleen kijk je altijd series op het account van je ouders, en zo kun je nog wel even doorgaan.

Ik denk dat je zo al wel een redelijk aantal aan kosten uit je uitgaven weg kunt schrappen.

Besparen

Nog veel meer besparen

Ik hoop dat je veel hebt kunnen leren van dit artikel en dat je zeker gaat starten met besparen. Mocht je dit doen laat dan even een leuke reactie achter onder dit artikel en vertel me hoe het is gegaan. 

Wil je meer leren over besparen? Kijk even naar het lijstje met artikelen hieronder. 

Ik schrijf elke week nieuwe artikelen over besparen, dus wil je niks missen? Schrijf je dan zeker even in voor onze reminder.