Besparen op gas

Je gasrekening kan een van de grootste vaste lasten zijn die je maandelijks op je deurmat vind. Als je nagaat dat een gemiddeld huishouden jaarlijks 1.340 kubieke meter aan gas verbruikt. Als je uitgaat van een prijs van gemiddeld €0,86 per kubieke meter, betaal je ongeveer  €1152,40 per jaar aan je gasrekening alleen al. 

Dit is een behoorlijk bedrag, gelukkig zijn er ook enorm veel manieren op goed op je gasrekening te besparen. Hier gaan we het over hebben in dit artikel.

Breng radiatorfolie aan

Door radiatorfolie aan te brengen achter je radiatoren zorg je ervoor dat de warmte van de radiator niet direct door de muur weer verdwijnt. Dat zou erg zonde zijn natuurlijk want dan stook je je verwarming voor de buurt. 

Radiatorfolie bespaart je ongeveer €7,- per vierkante meter en kan je dus al snel €50,- tot €100,- euro per jaar besparen. 

 

Bekijk hier de beste radiatorfolie.

Besparen op gas

Verwarm alleen de ruimte waar je je bevindt

Het klinkt misschien erg logisch, toch merk je als je er op let dat je toch vaak de radiatoren in andere ruimtes ook aan hebt staan. Als je echt wilt besparen op gas dan draai je al de overige radiatoren uit. 

Ik zelf zit meestal of in mijn woonkamer of op kantoor en verwarm dus ook alleen de woonkamer of het kantoor. Ik heb dan ook slimme radiatorknoppen waarmee ik dit op sensor of met mijn telefoon kan doen. 

 

Sluit je deuren en ramen

Natuurlijk is het gezond om je woning af en toe even te laten luchten, alleen doe dit bijvoorbeeld op momenten dat je zelf niet in de woning bent of trek op die momenten even een warme trui aan, maar laat de verwarming uit staan. Je verspilt hier mee natuurlijk enorm veel gas, de warmte verlaat je woning direct weer door open ramen of deuren. 

 

Daarnaast is het ook verstandig om de deuren naar bijvoorbeeld je keuken, gang of bijkeuken gesloten te houden wanneer je de verwarming aan hebt. Je verliest ook hier enorm veel warmte doordat het zich gaat verspreiden door het huis. 

 

Tochtstrips

Natuurlijk mogen de tochtstrips niet ontbreken. om te besparen op gas is het erg belangrijk om de lucht toe / afvoer zoveel mogelijk te blokkeren. Door tochtstrips onder de deuren in je woning te plaatsen zorg je er voor dat er geen warmte onder de deur weg glipt en je verwarming harder moet draaien. Je kunt door gebruik te maken van tochtstrips al snel €60,- euro per jaar besparen. 

 

Bekijk hier handige tochtstrips.

 

Zet je verwarming een graadje lager

Ik kan mij nog goed herinneren toen ik de gasrekening zag in mijn eerste woning. Ik hield ervan om de verwarming voluit te zetten en het was dan meestal ook rond de 25 graden in huis. Dit was natuurlijk lekker, maar vooral ook duur.

Nu heb ik de verwarming in de winter meestal op 17 of 18 graden, ik trek dan meestal een warme trui aan of duik onder een dekentje en bespaar hierdoor enorm veel geld elk jaar.

Als je je verwarming 1 graad lager zet, levert dit je al snel €70,- euro per jaar op. Reken dan maar uit hoeveel je dat oplevert als je zoals in mijn geval ongeveer 8 graden zakt. 

Ga voor jezelf goed na wat nog comfortabel voelt, je moet natuurlijk nog wel met plezier in je huis zitten. Echter heb ik wel gemerkt dat je er aan gaat wennen. 

 

Radiator ventilator

Dit is iets waar blijkbaar nog maar weinig mensen van hebben gehoord, en dit kan misschien nog wel een van de beste tips zijn die je kunt krijgen. 

De radiator ventilator is een kleine ventilator die je bevestigd aan je radiator en door de warme lucht sneller in de ruimte te blazen bespaar je tot wel 22% aan stookkosten.

Het kan misschien een redelijk dure aanschaf zijn voor sommigen, maar je verdient het dubbel en dwars terug. 

 

Bekijk hier de radiator ventilator

 

.

Besparende douchekop

Met een besparende douchekop bespaar je niet alleen op je waterverbruik maar ook op je gasrekening. Korter douche is natuurlijk al een tip opzich, door korter te douchen bespaar je enorm veel aan warm water en dus ook aan stookkosten. Maar met een besparende douchekop gaat dit nog een stuk sneller.

Met de besparende douchekop bespaar je ongeveer €60,- euro per jaar. 

 

Bekijk hier de besparende douchekop.

Besparen op gas

Kook op inductie

Dit is misschien een behoorlijke uitgave en misschien moet je er even voor sparen, maar op de lange termijn is het de investering zeker waard. 

Sinds ik zelf over ben gegaan van gas naar inductie bespaar ik enorm veel op mijn gasrekening. Ja het kost een beetje meer stroom, maar de prijs die je betaald voor je stroomrekening is een heel stuk lager dan de gasrekening. 

Nu heb ik zelf misschien ook de mazzel dat ik zonnepanelen heb waardoor het stroomverbruik nog lager of eigenlijk nihil is, maar ook zonder is het nog steeds voordeliger dan koken op gas. 

 

Bekijk hier inductie kookplaten.

 

Doe je afwas in een teiltje

Ook al hebben de meeste mensen wel een vaatwasser tegenwoordig, zijn er nog genoeg mensen die de afwas met de hand doen. Mijn tip hier is om dit gewoon in een teiltje met warm water te doen en na te spoelen met koud water. 

Vroeger deed ik mijn afas altijd onder de lopende warme kraan, dit kost natuurlijk onnodig veel warm water en dus ook gas.

 

Enorm veel besparen op gas

Zoals je kunt zien valt er genoeg te besparen op je gasrekening. Zelfs de kleine dingen zonder zelf nog te hoeven investeren levert je al enkele tientallen euro’s per jaar op. Mocht je een aantal tientjes tot je beschikking hebben kijk dan even in het boodschappen lijstje om te kijken wat voor jouw het beste werkt. 

Ben je tevreden met de tips? Geef dan hieronder een leuke comment en een aantal sterren en vergeet niet dit artikel te delen op je socials en met je vrienden om van iedereen een betere bespaarder te maken.