10 manieren om elke dag geld te sparen

Het is weer zover, we zitten alweer enkele dagen in het nieuwe jaar.  En net als de meeste van jullie heb ik ook dit jaar weer goede voornemens, goede financiële voornemens. 

Zoals je waarschijnlijk wel weet gaat 2022 geen goedkoop jaar worden, het is dus verstandig om goed op de kleintjes te letten.

Ik wil dit jaar dan ook starten met een artikel met 10 tips om in 2022 met dagelijkse dingen te sparen.

Voeg deze tien stappen toe aan je dagelijkse routine om van deze tien bespaartips een prioriteit te maken.

Elke dag een beetje sparen

Alle kleine beetje helpen. van elke dag een klein beetje sparen voel je eigenlijk niet zo veel, toch kan dit op de lange termijn enorm veel opleveren. 

Ik zal dan ook starten met een klein voorbeeld, dit is hoe ik ook ben gestart en wat mij altijd een enorme motivatie boost heeft gegeven. 

Voorbeeld: 

Ik was 23 jaar toen ik begon met het storten van €5,- per dag op een beleggingsrekening, dit is ongeveer €150,- per maand. 

Ik kom niet aan dit bedrag tot ik 65 jaar, dit heb ik ook zo ingesteld, zo kan ik er ook niet stiekem iets vanaf snoepen. Op het moment van starten was ik ook nog helemaal niet goed in sparen. 

In deze rekensom reken ik even met een rente van 6%, doorgaans ligt dit toch wel iets hoger. 

Als ik vanaf mijn 23e elke dag 5 euro over boek en dat doe tot ik 65 jaar ben dan heb ik op die leeftijd een bedrag van €340.534,- tot mijn beschikking. Dat is toch een behoorlijk bedrag.

Niet iedereen heeft natuurlijk €5,- per dag over, maar met €2,- per dag zit je ook al op €136.210,- 

En mocht je echt je best doen en je krijgt het voor elkaar om €20,- euro per dag te kunnen inleggen dan kom je zelfs uit op €1.362.096,- . Dat is net geen anderhalf miljoen nog voor je pensioen leeftijd. 

Natuurlijk verschilt dit altijd per investering en investeringstermijn, maar met deze handige calculator kun je dit enorm makkelijk berekenen voor jezelf. Houd er wel rekening mee dat deze ingesteld staat op de Dollar, maar het idee werkt het zelfde. 

Nu is de vraag natuurlijk nog hoe krijg ik het voor elkaar om een leuk bedrag per dag vrij te maken, dat ga ik uitleggen in de volgende tien tips. 

10 MANIEREN OP ELKE DAG GELD TE (BE)SPAREN

Tip 1: Stel bepaalde uitgaven uit

Wij mensen hebben er een gewoonte van gemaakt om impulsaankopen te doen, dit is ook hoe je vaak meer maand overhoudt aan het einde van je geld. Wat hier verstandig is, is om altijd minimaal 48 uur na te denken over de aankoop. Wacht gewoon twee dagen en kijk dan of je de aankoop nog steeds wilt doen. 

Is het een aankoop bij een fysieke winkel? Dan is de kans dat je nog helemaal terug gaat erg klein. Bij een webwinkel is dit iets lastiger maar ook dan neemt na 48 uur de kans dat je alsnog overgaat tot aankoop enorm af. 

Hiermee bespaar je jezelf vaak enorm veel geld dat je nu beter kunt besteden. 

Tip 2: Koop geen koffie buitenshuis

Dit is een veel gemaakte fout bij enorm veel mensen, even een koffietje en een broodje kopen terwijl je wacht op de trein of in je pauze op het werk. 

Ik ben eerlijk, dit deed ik ook altijd.

Maar door gewoon je koffie en je lunch thuis te maken kun je al snel €3,- of €4,- euro per dag besparen en het smaakt gewoon net zo lekker. Dit is €20,- euro per week en zelfs €1000,- euro per jaar. 

Als we dan weer even kijken naar de berekening van net, kost je dat gewoon €179.234,- in 40 jaar.

10 MANIEREN OP ELKE DAG GELD TE (BE)SPAREN

Tip 3: Ga koken met seizoensgroenten

Zoals je misschien wel weet zijn groenten best wel duur, maar ook een van de belangrijkste dingen van je maaltijd. 

Daarom is het handig om je boodschappenlijstje af te stellen op de seizoenen van het jaar, dit kan je enorm veel schelen in de boodschappen kosten. 

Tip 4: Kijk naar de aanbiedingen

Om direct maar even door te gaan op de boodschappen, kijk goed naar de aanbiedingen bij de supermarkt bij jou in de buurt. Dat lees je goed, ik zeg bij jou in de buurt, ga er niet onnodig ver om reizen want dit kost je weer benzinegeld. 

Neem even de folders door om te kijken wat er in de aanbieding is, kijk even goed wat je nog in je kast hebt en en maak een goede planning voor het avondeten voor die week. 

Zo weet je wat er in de aanbieding is en kun je hier je avondeten op afstemmen, zo kun je toch al snel enkele tientallen euro’s per maand besparen. 

Let er wel op dat de aanbiedingen ook echt aanbiedingen zijn, soms zijn de huismerk producten nog steeds goedkoper. Vind je huismerk niet lekker? Dat kan, maar mijn ervaring verteld mij dat als je lang genoeg iets eet, je dit vanzelf lekker gaat vinden. 

10 MANIEREN OP ELKE DAG GELD TE (BE)SPAREN

Tip 5: Zet je thermostaat een standje lager

Dit is waarschijnlijk een tip die je al veel vaker hebt gehoord, maar het is wel een enorm goede tip.

Een paar jaar geleden had ik je voor gek verklaart, ik stookte mijn woning altijd op tot een graadje of 23. Echter doe ik nu het totaal tegenovergestelde, ik heb mijn kachel eigenlijk niet aan, tenzij ik echt bevries. Mijn woning is standaard een graadje of 17, maar met een warme trui of een dekentje op de bank voel je daar niks van. 

Ik bespaar gemiddeld €1000,- euro per jaar op mijn energierekening door onder andere de kachel niet veel te gebruiken. 

Tip 6: Ken je zwakke punten

Dit is misschien niet direct een tip waarmee je zichtbaar geld overhoud, maar onbewust kan dit je enorm veel besparen.

Weet wat je zwakke punten zijn, daarmee bedoel ik dat je van jezelf weet wanneer je snel iets gaat kopen.

Dit is een beetje hetzelfde als met honger je boodschappen doen, je gaat alles wat lekker is kopen en bent zo een fortuin kwijt aan je boodschappen. Zo is het met andere dingen net zo, weet je van je zelf dat je wanneer je een slechte dag hebt, je sneller nieuwe kleding gaat kopen? Vind dan een andere manier om hier mee om te gaan. 

Tip 7: Houd je dagelijkse uitgaven bij

Excel, een kladblok of gewoon een A4 papiertje, het maakt niet uit wat je gebruikt, maar schrijf hier elke dag de uitgaven van die dag op. Dit kost je hooguit een paar kleine minuten per dag, maar helpt je enorm om inzicht te krijgen in je dagelijkse uitgaven en dit geeft je ook de mogelijkheid om te zien waar je eventueel op kunt besparen. 

10 MANIEREN OP ELKE DAG GELD TE (BE)SPAREN

Tip 8: Houdt de prijzen in de gaten

Soms zijn er van die dingen die je enorm graag wilt hebben maar gewoon simpelweg het geld niet voor hebt of toch net even iets te duur vind. 

Met deze handige tools kun je de prijzen van producten volgen zodat je ze op een goed tijdstip kunt aanschaffen, hiermee bespaar je uiteindelijk ook weer geld. 

Tip 9: Leer meer over financiën

Dit is een enorm belangrijke tip. Jezelf elke dag een beetje beter maken in financiën is denk ik een van de slimste investeringen die je kunt doen.

Ik doe dit zelf ook, ik luister podcasts, bekijk Youtube videos, lees blogs en luister naar luisterboeken over financiën. Hierdoor word ik elke dag beter en beter in het beheren van mijn geld maar ook het vergroten van mijn vermogen. 

Je hoeft hier echt niet voor te betalen als je dat niet wilt, de meeste informatie kun je gewoon gratis vinden op het internet. 

Tip 10: Probeer elke dag te sparen

Ik weet het, dit klinkt makkelijker dan het is. Maar met de tips hierboven kun je het vast wel voor elkaar krijgen om in ieder geval elke dag een euro te sparen. 

Je kunt er voor kiezen om dit op een spaarrekening te zetten (het liefst met een automatische overboeking naar een spaarrekening die je in je rekeningoverzicht kunt verbergen), of je kunt er voor kiezen om dit te beleggen (of laten beleggen). 

Ik weet dat voor enorm veel mensen beleggen een taboe is, veels te spannend, en dat is het ook wel natuurlijk, maar je raakt eraan gewend en als je echt voor de lange termijn belegt is de kans op een negatieve uitkomst veel kleiner. 

Ik ben zelf begonnen met Peaks, dit is een enorm gebruiksvriendelijke app van de Rabobank waarmee je al kunt beleggen vanaf een euro. Ik ben hier zelf ook mee gestart en heb een euro per dag ingelegd om te beginnen. Je kunt zelf je risico profiel instellen en dit gaande weg altijd weer aanpassen. 

Bij Peaks wordt het geld voor je belegd en heb je er dus zelf helemaal geen omkijken meer naar, dit is enorm passief en makkelijk dus. 

Ik ben hiermee begonnen omdat sparen tegenwoordig niks meer oplevert en uiteindelijk zelfs geld kost en tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds enorm tevreden met mijn keuze. 

Klik op de banner hieronder om een kijkje te nemen op Peaks, de registratie is volledig gratis.

Disclaimer

De content op deze website zijn voor informatieve en educatieve doeleinden. Ik ben geen (financieel) adviseur. Doe altijd zelf goed onderzoek naar financiële producten en diensten en andere besproken onderwerpen. Beleggen kent risico’s,  je kunt je inleg (of een deel hiervan) verliezen. 
Sommige links en banners op mijn website zijn gekoppeld aan een affiliate programma, mocht je gebruik maken van de dienst kost dit jou niks meer maar ontvang ik hier een commissie over. 

Ik beveel alleen producten aan waar ik in geloof en achter sta en waar ik ook daadwerkelijk ervaring mee heb.